POBEDI DIJABETES

Dijabetes i maraton

Plivanje u govnima i disanje na slamčicu

novosti-001res.jpg

Govna su počela da plivaju svuda oko nas!

Jedna od glavnih vesti danas na tv-u a i u novinama jeste pomor ribe u reci Tamiš i pritom je utvrđeno da je kvalitet vode ravan kanalizaciji. Strašno! A setite se samo vi koji ste u sklopu triatlona plivali u njoj…

Sedim u kući i čitam članak u novinama i pitam se hoće li više ova stoka od ljudi ikad shvatiti neke stvari. Šta još treba da se desi pa da se promeni svest o očuvanju ovo malo prirode što je još ostalo. I ja živim u gradu u kom pliva reka govana. Jutros sam išao na trening i strašno teško mi pada trčanje po zagađenom Pančevu, svuda samo prašina i izduvni gasovi, sve više gubim inspiraciju i želju da vežbam, ma šta da vežbam-da živim u gradu koji se kupa u smradu i fekalijama. Gotovo da ne idem na trening bez mp3 plejera bar da ublažim buku kamiona ako već moram da ih gledam. Postajem nervozan kada mi prođe neki kamion i isturira svoj auspuh u moja pluća.

Srbija ima očajnu ekološku svest-najveći domet ekologije većine jeste odlazak autom na Košutnjak, Avalu ili Frušku Goru i raspaljivanje roštilja. Ili odlazak na prelepe beogradske splavove oko kojih plivaju tone smeća. I to ti je ponos grada i na to kao padaju stranci. Ma daj. Svuda na tv idu licemerne reklame za čistu Srbiju koje nikakav realan efekat nemaju.

Ja već godinama leti odlazim na Durmitor i kad se vratim svaki put se iznenadim kakvo sranje od vazduha udišemo. Kao da dišem kroz gas masku koja je nabijena na auspuh. Ali čovek ti je gori od životinje i na svako sranje se navikne.

Pančevo je grad koji definitivno umire ekološki, da nekažem da je odavno mrtav. Pogotovo sad kad imam ćerkicu razmišljam o njenoj budućnosti i zdravlju. U Pančevu su maligne bolesti i astma kod dece u enormnom porastu i čini mi se da to nikog ne brine jer to ”nije u njihovoj kući već kod komšije”. Mnogo su građani zaglupljeni televizijom, politikom i ratovima koji su bili na ovim prostorima i dalje od svog dupeta ne vide. A tako u budućnosti neće moći, moraćemo svi zajedno da se borimo da nam bude lepše.

Ja polako moram i hoću da radim na tome da se odselim iz ovog grada i odem negde gde su vazduh i voda čistiji. Sve mi teže pada život u smrdljivom zagađenom gradu kroz koga plivaju govna. Kakva mi je korist od treniranja kad udišem benzen i amonijak? Grad koji važi za najzagađeniji u regionu ne sme biti budućnost moje porodice. Džabe mi sva ljubav prema prirodi, sportu i ekologiji kad su mi temelji života na lošim osnovama. Deset dana na planini ne mogu neutralizovati dvanaest meseci udisanja hemikalija.

I šta sad-treba večeras da se šetam sa detetom na keju pored zelenog Tamiša po kome plivaju govna i mrtve ribe. I to je lepota koju im ostavljamo?

1 Comment

  1. Užasno, naša svest o očuvanju prirode je 0 (nula). Pančevo je najzagađeniji grad, to je definitivno. I meni je muka od tih licemernih fora za “čistiju Srbiju”. Na sve strane đubre, lete najlon kese, govna plove po rekama, izduvni gasovi nas prate po šetalištima…a što ti kažeš i ono malo prirode što nam je ostalo oko gradova trujemo roštiljanjem i plastičnim flašama, kesama…
    Da li možete da zamislite kako je Petrovaradinska tvrđava izgledala polse EXIT-a?
    Pre neki dan sam sedela u jednom novosadskom parku i posmatrala tri mamice sa decom. Decu su trčkala a mamice su plalile cigaretu o cigaretu, pikavce ostavljale tu ispred klupe na kojoj sede. Povremenu bi dali deci sokić ili flaširanu vodu, neki smoki ili keks, deca su jela i pila, a ambalažu bacala po parku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2016 POBEDI DIJABETES

Theme by Anders NorenUp ↑