Uskršnje goredoliranje

 

Uskršnje praznike sam iskoristio da se malo aktivno odmorim i da razbijem monotoniju ravničarskih kružnih treninga. Sunčano vreme, mirisi proleća i prelepi krajevi su doprineli da u dva dana uradim dva totalno različita i naporna treninga.

Ne znam kako da vam opišem koliko sam sretan kada treniram po brdovitim krajevima i sa dragim ljudima. Kao opijen mirisima proleća umor gotovo da ne osećam i kao da moja duša traži još i još. I to je za mene vrhunac rekreativnog sporta, nije bitno samo umoriti mišiće, bitno je i zadovoljiti mnoga druga čula, nije bitan rezultat i vreme, bitna je i emocija. Slike koje vrtim danima posle toga i kao da osetim svaki udisaj i korak na uzbrdicama koje sam prošao.

U subotu sam planirao lagano trčanje a pošto mi je vodič i mentor bio Sale Antić odlučili smo se za putešestvije po Valjevskoj okolini i nekim novim putevima kuda nismo išli. Ako bi trčanje u Pančevu opisao kao dosadnu, jednoličnu tehno muziku onda bi ovaj trening opisao kao simfoniju klasične muzike-konstantno menjanje pejsaža, igre boja i mirisa, različitih ritmova i stilova trčanja, podloga, uzbrdica i nizbrdica. Mislim da nema mišića u nogama koga nismo pošteno pokrenuli trčeći konstantno po obodima brežuljaka i gledajući grad ispod sebe. Na ovakvim treninzima osećam svu slobodu trčanja i radost što sam zdrav i što mogu da podnesem ovaj fizički napor. Nijedan sport mi ne leži tako dobro, pogotovo kada sam okružen prirodom i kada rečenice sa prijateljem prosto klize, baš kao i trčanje u tom momentu. Trčanje okružen šumama, pijenje vode na usputnim izvorima i vedro nebo iznad mene-to nema cenu.

Pre trčanja glikemija mi je bila 11.4, i ja sam uzeo jednu bonžitu i malo meda jer sam znao da sa Saletom nema zezanja :-), za vreme trčanja sam uzeo samo dve čokoladice i završio sa 6.3, odlično, baš tako sam se i osećao sve vreme. Pretrčali smo 24.94km za dva sata i 35 minuta, koga interesuje više podataka neka pogleda na Garmin connect stranici.

Naravno posle trčanja B vitamin i oporavak u hladovini, izgubljeni minerali i vitamini se moraju nadoknaditi :-),

U subotu popodne bi bilo logično malo odmarati ali to nije bilo moguće jer se morala kositi trava na dedinom placu ali nije mi bilo teško jer sam imao pomoćnika,

U nedelju je palo moje prvo biciklističko druženje sa Saletom i Lolom i prvi susret sa jakim uzbrdicama. Većina mojih bici treninga se svodi na vožnju od tačke do tačke, tj od Pančeva do nekog sela i nazad, uvek ih vozim na velikom zupčaniku a srednji nije ni korišćen i to je interesantno skoro kao i trenažer u zatvorenom a ovaj trening je trebao biti nešto skroz novo za mene, a tako je i bilo. 

Bicklistički trening smo započeli tužnom vešću o smrti Miodraga Blažića, našeg prijatelja maratonca iz ARK Sombor koji je u subotu 23. aprila poginuo na bicikli i na simboličan način ovaj trening posvećujemo njemu.

Nalazimo se ujutro, negde pred Mionicom i ovaj put krećemo kao trio i za mene potpuno nova stvar-vožnja bicikle u grupi i na ‘žilet’ od točka druge bicikle. U početku sam držao rastojanje i nije mi bilo svejedno jer smo na nizbrdicama išli  preko 60 km na sat i uvek sam strepio od naglog kočenja zbog nepredviđene situacije na asfaltu. Prazni vijugavi putevi, iskusan tandem Antić, teške uzbrdice i još lepše nizbrdice, pogled na okolna brda i planine su totalno nadmašili sva moja očekivanja i razvukli osmeh na mom licu. Iako je za Saleta i Lolu ova vožnja bila relaksacija za mene nije i ja sam se borio čitavo vreme da ih stignem i da vozim sa njima u grupi. Čitava vožnja je za mene bila nešto potpuno novo i osećao sam se kao da se vozim na dobrom motoru a ne na bicikli. Zbilja fantastično i po stoti put pokrenuto pitanje šta ću ja u Beogradu i Pančevu kad je svuda okolo puno lepše…

Glikemija pre treninga 8.9, na bicikli koristim isprobani metod-tri kašike meda u bidon od pola litre vode i problema sa hipoglikemijama nema a goriva u mišićima ima. Prevezena 62km za dva sata i 38 minuta a koga interesuje više podataka tu je Garmin connect stranica.

Rastanak sa prijateljima uz dogovor da se ovo leto moramo češće družiti,

Odavno nisam napravio ovakav lep ”trening vikend” koji mi je uneo novu energiju i volju i pokazao mi da imam snage i kad mislim da je nemam, kad mislim da je gotovo i da moram da stanem ja idem i dalje-to je snaga volje i onaj poslednji atom snage koji je skriven u nama i koga može da pokrene samo istinska ljubav prema nečemu što voliš da radiš.

U subotu veče sam imao čak tri hipoglikemije i to dovoljno govori koliko sam se potrošio na trčanju sa Saletom.

Antići, hvala vam za jedan prelep i nezaboravan vikend!!

This entry was posted in Biciklizam, Dijabetes, Maratonci, Planinarenje, Planinsko trčanje, Rekreacija, Trčanje, Zdrav život. Bookmark the permalink.

One Response to Uskršnje goredoliranje

  1. sale valjevo says:

    hvala i tebi!
    vikend je bio zajednički doživljaj, i opšte uživanje!
    usput smo međusobno ispričali bar 50 nenapisanih blogova i razmenili 500 komentara, i opet potvrdili da nema tog interneta koji može da zameni živo druženje.
    spejsbuk :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>