Tomas, mali triatlonac i veliki primer svima!

Od prvog saznanja da su oboleli od dijabetesa mnogi dozvoljavaju da depresija preuzme njihove živote i počinju da negiraju samu bolest samouništavajući svoj organizam. Ne shvataju da pored štete koju prave sebi stvaraju probleme i svojim bližnjima. Odrasli se ponašaju kao razmažena deca a deca ispadaju puno hrabrija i vedrija i pokazuju nam kako se živi sa dijabetesom. Tomas je jedan od onih koji nam svima može inspiracija i pokazatelj na koji način treba da živimo -hrabro i ponosno.

Tomas je sin Steline prijateljice Gordane i živi u Australiji, ima 8 godina, dijabetičar je od svoje treće a insulinsku pumpu koristi već 2 godine. Sve to ga nije sprečilo da startuje svoj prvi dečiji triatlon.

Za njegovu majku je to bio veliki dan i trebalo je pripremiti mnogo stvari jer ovo nije bila Tomasova svakodnevna aktivnost. Triatlon je zahtevan sport jer se sastoji od tri discipline-plivanja, biciklizma i trčanja, i za svaku od njih je potrebna posebna priprema.

Za razliku od drugih takmičara Tomas je imao više obaveza pre same trke a jedna od njih je i merenje glikemije a ona je iznosila 14 mmola-adrenalin je definitivno bio okidač i to je nešto na šta se ponekad ne može uticati. U tim mometima je bolje ne davati inzulin jer će on uzrokovati sigurnu hipoglikemiju kasnije tokom trke. Tomas je nosio nalepnicu na kojoj je pisalo da je dijabetičar i da nosi insulinsku pumpu-veoma pametan i pohvalan potez njegovih roditelja!

Plivanje, bicikla, trčanje, tranzicije-sve je prošlo savršeno, Tomas se osećao dobro i završio svoj prvi triatlon sa osmehom na licu. Glikemija posle trke-5.3 mmol-a, odlična!

Bravo Tomase, pokazao si nam svima kako se to radi i kako dijabetes nije prepreka za normalan život a mi želimo da te vidimo na još puno takmičenja!

A oni koji bolest nisu prihvatili….vreme teče, život prolazi, komplikacije dolaze a vi se čekate!

GO Tomas, GO!!

This entry was posted in Dijabetes, Triatlon, Zdrav život. Bookmark the permalink.

7 Responses to Tomas, mali triatlonac i veliki primer svima!

 1. Dusan Timotijevic says:

  Bravo Tomas,
  Moracu da vezbam da te stignem jer godine idu a jos uvek nisam “istrcao” ni jedan triatlon.
  Pozdrav Dule

 2. Lazaros says:

  Tri puta bravo, za svaku disciplinu bar po jedno bravo!
  Izgleda da cu i ja morati vredno da treniram bar do avgusta, kada se nadam nasem susretu! Ovim trima disciplinama dodacemo jos i – pecanje!
  Da si mi ziv i zdrav, i samo napred!
  pozdrav,
  Lazaros

 3. Goran says:

  Bravo majstore, bravo mama, bravo tata! Jedva cekam da se vidimo, a onda cemo da smislimo kako da pogledamo pticice odozgo …

 4. Tijana says:

  Well done Thomas, you should be proud of yourself!
  Success is a journey, not a destination – and that’s what you are proving to us all!
  Bice mi veliko zadovoljstvo da te upoznam.

 5. Dragan Timotijevic says:

  BRAVO TOMASE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  SVAKA TI CAST!
  PONOSNI SMO NA TEBE, PRAVI SI SAMPION!
  PO UGLEDU NA TEBE, VEZBACEMO VISE NEGO DO SADA…
  POZDRAVLJAJU TE LAV, UNA I ALEXANDAR TIMOTIJEVIC

 6. Veca says:

  E, pa ljubi te tetka….
  Ostale discipline mi idu onaaako…
  Ali, na plivanju te cekam!
  Ljubim te najvise na svetu!Mili moj!

 7. MDK says:

  cestitke Tomo! objasnio im decko kako se to radi :)
  congrat`s Thomas, that`s the way to do it – iron man!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>