Težak vikend

res.jpg

Polako ali sigurno sve više trčim na težim terenima i počinjem da shvatam koliko će biti teško istrčati na 2558 m visok vrh Grintovec.

Ovaj vikend sam imao po planu tri treninga, dva u subotu i jedan u nedelju. U subotu sam trčao ujutro kratke ali maksimalno jako deonice na lakšim uzbrdicama ( do 10%), popodne oporavak lagano 35 minuta a u nedelju duge teške uzbrdice. Sale iz Valjeva mi je rekao da mu je bilo potrebno par godina da se adaptira na trčanje po uzbrdicama sa nagibom većim od 10 % i ja ga trenirajući ovih dana u potpunosti shvatam. On je čovek prošle godine pobedio na Šljemenskom maratonu.

Ja u Pančevu nemam nigde jedne uzbrdice gde bih trenirao i zbog toga vikendom odlazim u brdovitije krajeve da bih vežbao jer jedino tako mogu da se spremim i upustim u ovu trku. Izuzetno je naporno kad počnem da trčim uzbrdo jer puls skače kao lud i tačno moram pronaći brzinu i otkucaje na kojima mogu da izdržim a da se ne ubijem, kod mene srce u tim momentima radi na 168-171 bpm. Ako i malo ubrzam, puls odlazi preko te vrednosti i tu već gubim snagu i moram čak i da prestanem da trčim.

Bazal na pumpi obavezno spuštam na 50% procenata inače hipoglikemija je neizbežna.

Lepo vreme i čist vazduh motivišu me da izdržim i da uživam u treninzima koji su mnogo naporniji od ”ravničarskih”. Prosto je neverovatno kako vazduh, pogotovo naveče miriši od tek procvetalog drveća.

img_1344res.jpg

Posle onog pančevačkog smrdljivog vazduha ovi mirisi meni dođu kao doping.

Postaje sve toplije i nošenje tečnosti sa sobom je nepohodno da bi se ohladila ”pregrejana mašina”.

resize.jpg

Polako ulazim u ciklus težih treninga i počinjem da adaptiram organizam na trčanje uzbrdo i visoke ”obrtaje” srca. Puno vremena i organizacije treba da se usklade treninzi, porodica, posao i sve ostalo što čini život. Porodica i zdravlje na prvom mestu, ostalo na drugom. Iako izgleda da ” sporo” napredujem i da bih mogao brže ja ipak gledam da ne narušim pravilnu ravnotežu i ne postanem sportski mazohista. Ovako svake godine uradim ”mali” pomak i to je dovoljno. I ja sam zadovoljan i porodica ne trpi. I mislim da je to mnogo bitnije od neke dobijene minute na trkama jer život ne traje jedan minut već malo duže…

This entry was posted in Deonice, Dijabetes, Maratonci, Rekreacija, Trčanje, Trening, Zdrav život and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Težak vikend

  1. veroljub says:

    Ma Nino ti si car!

    Jel ti taj šorc za trčanje ima džepove? To nikako ne mogu da nađem.

  2. Ninoslav says:

    Šorc nema džepove a možeš ga naći u delti nike..ako ga ima trenutno..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>