POBEDI DIJABETES

Dijabetes i maraton

Teški brdski treninzi umesto Beogradskog maratona

mila-444res.jpg

Umesto da trčim Beogradski polumaraton po Bojanovom planu je bilo ”prašenje” po makadamskim putevima u okolini Mionice.

Prvo bih čestitao Veroljubu na prvom istrčanom maratonu u životu i svim ostalima iz Hermes-a i  sa foruma Trčanje.info na uspešno završenim trkama! Luka Čanji je postao brz kao strela i sekunde su ga delile da se spusti ispod granice od tri sata..

Meni je prošla nedelja bila najteža u ovoj sezoni. Za uskršnje praznike sam imao samo jako teške brdske treninge na uzbrdicama 10% i jače. Dok se većina trkača gurala na Beogradskom asfaltu a planinarska ekipa boravila u Đavoljoj varoši ja sam uživao trčeći po šumskim putevima, otkrivajući nove stazice i interesanta mesta. To je ono pozitivno što kod mene izaziva trčanje-taj momenat kada trčim u prirodi i upoznajem nove predele, totalno slobodan i nesputan, to trčanje razlikuje od svih drugih sportova. I uvek postoji neka staza kojom se mogu provući dalje gde drugi moraju da stanu, i ne može mi puknuti neka sajla ili lanac, ništa me ne može sprečiti da uživam..

Od kad sam počeo da trčim po zabačenijim, šumskim predelima ja sam shvatio i osetio šta znači reč sloboda-daleko od zagađenih i bučnih gradova gde mi se sva čula izoštre i pojavi se u meni onaj osećaj istinske sreće koji je pomalo zaboravljen. Jer kad trčim u prirodi osećam se zadovoljno jer to pokazuje prvo da sam zdrav a drugo da sam u miru, tišini i na čistom vazduhu. Još kad naletim na izvor i napijem se vode-to je za mene vrhunac i na neki način smisao života.

Nažalost, na kraju moram da se vratim u Pančevo gde me čeka buka i smrdljivi vazduh i to mi sve više smeta..

Kad se vratim u ravnicu posle ovih teških deonica uzbrdo i nizbrdo, treninzi su mi jako neobični i osećam se nekako čudno jer ne mogu tako lako da podignem puls i ne osetim onu težinu i nedostatak vazduha u plućima. To je dobro i sve ove specifične pripreme će mi pomoći da budem brži i na asfaltu. Kad trčim na uzbrdicama 10% i jačim puls se diže i preko 175 otkucaja i svaki sekund i korak koji napravim je teško podnošljiv. Trkači koji trče planinske trke kažu da su potrebne godine da se telo adaptira na trčanje na jakim uzbrdicama a ja imam samo tri meseca do trke i ponekad mi se čini da sam ”kamikaza” ali šta da radim kad je to jače od mene.

Pokušaću i daću sve od sebe, to je jedino sigurno..

1 Comment

  1. Ninoslave, hvala na čestitkama.

    Ja bih baš voleo da odem sa tobom jednom na ovakav trening. Skroz razumem i osećam kakve trenutke doživljavaš u prirodi. Ja sam se tako i navukao na trčanje u Nemačkoj.

    (Ovde, nažalost ne vozim pa nemam mogućnosti da se vozim do brdskih staza)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2016 POBEDI DIJABETES

Theme by Anders NorenUp ↑