POBEDI DIJABETES

Dijabetes i maraton

Problemčići..

arthrose_gon.jpg

U zadnje vreme baš puno a zadnjih godina konstantno osećam bolove u kolenu. Nisam mnogo obraćao pažnju na to jer mi nije pravilo velike probleme. Pre nedelju dana sam onako usput otišao kod fizijatra i ”slikao” kolena. Dijagnoza je Gonatrossis bill ili ti artroza kolena.

Ja nekako od kad znam za sebe imam problema sa kolenima i samo trčanje maratona a kamoli brdskih trka za mene je predstavljalo ono čim se ne bih smeo baviti. Pri tom ne spominjem dijabetes koji je dodatna prepreka ali i motiv da budeš bolji i zdraviji. Većina doktora mi je rekla da sam lud što to radim sebi a ja nisam mogao da im objasnim da je to nešto jače od mene. Zamislite da je Lens A. odustao kad su mu doktori rekli, verovatno sad ne bi bio živ a kamoli osvojio tolike pobede na Tour-u. Optimizam je lek koji nema da se kupi u apoteci!

Ove godine zbog priprema za polumaratone trčim kraće ali jače treninge i bolovi su postali sve jači pogotovo kad trčim tempom ispod 4.20 min po km. Dešavalo mi se da odjednom osetim blokadu i nemogućnost daljnjeg ubrzanja.

U suštini bi sad trebalo smanjiti trčanje, još više smršati a najveći akcenat je na smanjenju planinarenja. Ma daj.. Nema lepše stvari nego nabaciti ranac na leđa i sa prijateljima otići u neku prirodu.

Šta dalje raditi? Ništa! Ja nastavljam i dalje sa trčanjem i ne želim da prestajem već ću samo raditi na tome da kolena i sve što ga okružuje dodatno ojačam. Za mene najbolja stvar jeste bicikla koja je moja velika ljubav pored trčanja i koju obožavam da vozim. Polako ću ubacivati biciklističke treninge, zimi ću vrtiti trenažer a leti kud me put odnese. Radiću posebne vežbe za koleno i uzimati pomoćna sredstva da koliko toliko obnovim hrskavicu. Ove godine odmaram od maratonskih trka ali ću otići na neke brdske trke a u planu je i sedmodnevna šator akcija po planinama i kanjonima Crne Gore.

Sve ove stvari nekako usporavaju neki veliki napredak u rezultatima ali oni meni nisu cilj. Bitno je sačuvati zdravlje da bih i sa 60 godina mogao ”opaliti jedan maraton” i smejati se onima koji ti nikad nisu verovali i nikad te nisu bodrili..

1 Comment

  1. Probaj da problem resis sa madu trakom. Juce sam u Blic Zeni na 47str video pitanje jedne citateljke koja ima istu dijagnozu kao i ti. Pitanje je upuceno nekoj doktorki koja joj odgovara “U ovakvim slucajevima madu trake mogu veoma da pomognu, jer se u magnetskom polju koji trake stvaraju hrskavica snabdeva tecnoscu i tako joj se vraca neophodna zapremina”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2016 POBEDI DIJABETES

Theme by Anders NorenUp ↑