Mediji, država, zdrava ishrana..


Sinoć je na TV B92 prikazan dokumentarni film Supersize Me. Film govori o tome koliko je loša McDonald’s a i bilo koja druga ”brza hrana”.

Film je na jedan jednostavan, realan i medicinski dokazan način pokazao šta može da se desi vašem organizmu ako se mesec dana hranite u McDonald’s restoranima. Sviđa mi se to što je tako napravljen da vam non stop drži pažnju jer nema mnogo praznih bla, bla priča već su većinom snimljeni konkretni slučajevi. Gotovo je neverovatno koliko je čovek uništio svoje telo tokom jednomesečne ishrane, jetra mu je gotovo bila pred uništenjem.

Tužno je što su svi  jurcali u Mek-ove kada su oni otvoreni u Beogradu a i dan danas to smatraju čašćavanjem za neke specijalne prilike. Šteta što vode i svoju decu koja sva sretna skakuću po igraonicama i skupljaju igračke koje tamo dobiju. Kako je to sve lepo zapakovano i servirano. Prosto da se rastopiš i pretvoriš u sladoled. Alo ljudi, mućnite malo tom svojom  glavom ako vam je do sad nisu isprali razni tv mediji!

Ono što bi ja naglasio ovde jeste uticaj i odgovornost medija za zdravlje nacije. Na privatne ružičaste televizije ne možemo uticati, one imaju ( da li imaju?) pravo da puštaju šta hoće, njima je Grand show vrhunac svega ali šta se dešava sa RTS-om, B92, Studio-m B i sličnima. Zamislite kada bi vas stalno u najboljim terminima umesto glupih repriza domaćih serija bombardovali sa dobro snimljenim dokumentarcima o zdravoj i nezdravoj ishrani, o pušenju, o alkoholu i sl.. Umesto dosadnih doktora i nutricionista, od kojih su većina totalno suprotno od onog što zastupaju trebalo bi snimiti interesantne i realne emisije koje vam na jedan jednostavan i lak način pokazuju gde grešite i koje su posljedice. Većina ljudi u Srbiji misli da su naše pekare i ćevabdžinice zdravije i bolje od američkih fast food restorana. Verujte mi današnje gazde gledaju da od malo stvore mnogo i u te proizvode trpaju sve i svašta da bi došli do što većeg profita. Njih vaše zdravlje ne interesuje, ne nikako. Najsvetliji događaj majke Srbije-Guča je prava klanica životinja i klasični primer prežderavanja, napijanja i svega onog što svom organizmu ne treba da radite.

Kad svi već toliko bleje u tv ekrane država bi na neki način trebala usloviti medije da proizvode i prikazuju takve emisije i da ih non stop prikazuju. Ja mislim da bi trebalo neko vreme da prođe ali da bi to svakako pozitivno uticalo na narod. Srbi su jako daleko od zdrave nacije kako to većina misli, kardiološka oboljenja su na prvom mestu u Evropi a o poušenju ne smem ni da komentarišem.

U sred nekih sportskih događaja bi trebalo ubacivati promotivne reklame i spotove koji bi promovisali zdrav život. Nažalost, najveći sponzori sportista jesu pivska i duvanska industrija i verovatno njihovi lobiji to ne bi dozvolili.

Gledam i šta radi ministarstvo sporta a i zdravlja sa njima pod ruku-gotovo ništa. ” Puno lepih reči” što bi rekao Cane Partibrejker. Plivači i vatrepolisti nam plivaju po suvom, teniseri igraju u bazenima a o atletičarima ne smem ni da pišem. Pogledajte na šta liči sportski centar Dinamo u Pančevu-bruka i sramota! To je njihov realan domet. Pa jeftinije im je da Nađi Higl poklone jedan stan u smrdljivom Pančevu nego da naprave novi bazen! A taj bazen bi uticao na zdravlje stotine dece. Zamislite kada bi država stvarno vodila računa o zdravlju svojih građana i kada bi stvarno pravila nove sportske objekte, zamislite npr Pančevo sa pet bazena i pet sportskih centara. Pa ako nas već truju ove fabrike udarite im porez i od toga pravite bazene, sadite novo drveće! Dajte nam lepšu budućnost!

Umesto da ova nacija bude zdrava i jaka čini mi se da je svima prioritet glupost i bezvredne sitnice. Gotovo da ne možete sa nekim da pričate pozitivno na ovu temu. Svi negde žure pri tom jedući burek kupljen u obližnjoj pekari.

Ili ona Fornetti peciva-čuvare vašeg srca. Ma daj…

This entry was posted in Dijabetes, Rekreacija, Vegetarijanstvo, Zagađenje, Zdrav život and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Mediji, država, zdrava ishrana..

  1. veroljub says:

    britak kao i uvek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>