POBEDI DIJABETES

Dijabetes i maraton

Ljubljanski maraton 2012-sa pravom ekipom sve se može!

 

 

Prepričati sve što smo doživeli ovog vikenda u Sloveniji u jednom članku je nemoguće ali pokušaću. I nije greška što pišem u trećem licu jer je ekipa slatkiša živela bukvalno kao jedno biće i još jednom pokazala da dijabetes ne zna za granice.

A počelo je sve na poziv naših sjajnih domaćina Rafaela i Erike,

i njihove želje da se okupi što više dijabetičara na jednom velikom međunarodnom sportskom događaju kao što je Ljubljanski maraton. Naravno nas nije teško nagovoriti na odlazak na maraton, pogotovo kad znate da ćete biti deo ovakve sjajne ekipe ljudi. Ja nikad nisam trčao Ljubljanski maraton što mi je bio motiv više u čitavoj priči ali ne i na prvom mestu jer naši ciljevi nisu brojevi već pomeranje granica i osvešćivanje javnosti o mogućnosti normalnog života sa dijabetesom.

Okupila se standardna ekipa SLO-CRO-SRB sastava koja je zajedno i uspešno istrčala i Plitvički maraton u maju ove godine. Nadam se iskreno da ćemo sledeće godine na nekom maratonu okupiti EX-Jugoslovensku ekipu i bar na kratko ćemo poslati poruku svima da dijabetes ne poznaje različitosti i da se moramo ujediniti i međusobno pomagati jer je to jedini način da svima bude bolje.

Ono što ću izdvojiti kao ”highlight” ovog maratonskog vikenda jeste upoznavanje i druženje sa fantastičnom doktorkom Karin Kanc koja ima svoju privatnu dijabetološku ordinaciju u centru Ljubljane i na čijim izlozima stoje fantastične karikature koje oslikavaju život sa dijabetesom.

Ja za ovih 14 godina života sa dijabetesom nisam upoznao doktora u Srbiji koji želi da zapisuje i skuplja iskustva dijabetičara i iste primenjuje na drugima. Svi se drže istih teoretskih postavki a mi smo zasebna priča koja se ne može tako posmatrati. Njena energija i želja da vam pomogne je sjajna i kada bi bar pola dijabetologa tako pristupalo svojim pacijentima oni bi puno lakše živeli sa dijabetesom.

Doktorka Kanc i njen suprug su osmislili jednu sjajnu edukativnu igricu u kojoj vi vozite biciklu po cesti koja simbolizuje dobro kontrolisan dijabetes. Čitavo vreme na tom putu uzimate hranu i za istu morate dozirati insulin, i ako to ne radite dobro vi izlećete sa puta.

Sve to radite brzo i morate jako dobro poznavati odnose insulina i UH koje uzimate. Na kraju dobijate sertifikat koliko dobro poznajete vaš dijabetes.

Sjajna sprava za sve one koji su tek dobili dijabetes, mislim se nešto, kako nikom od naših doktora ne padnu na pamet ovakve stvari? Kad već putuju po belosvetskim kongresima mogli bi malo i da se potrude da nešto promene na bolje kada je lečenje dijabetesa u pitanju.

Na Ljubljanskom maratonu je trčalo 23 slatkiša, 5 na maratonu a ostali na polumaratonu i 10km što je ubedljivo najveći broj dijabetičara na jednoj sportskoj manifestaciji u bivšoj Jugi a verovatno i u Evropi.

Maraton nam je skoro svima prošao glatko, Ivan Nitro je imao malih problema ali baš kao i na Plitvicama pobedila je kolegijalnost, hodali smo i usporavali kada je njemu bilo teško. Vlastita vremena su bila u drugom planu, cilj nam je bio da zajedno istrčimo maraton i uđemo u cilj i da tim simboličnim činom pobedimo dijabetes. Rafael se pokazao kao najveseliji da nekažem pozitivno najluđi čovek sa kojim se može trčati maraton, non stop smo se zezali i pevali i u tom ritmu završili samo dva i po minuta pre limita trke.

A u cilju nas je po onoj hladnoći sačekao naš dragi Miljurko i zbog toga gesta mu se javno zahvaljujemo i obećajem da će za to dobiti veliku, veliku štrudlu od maka!

Ja sam na ovom maratonu nosio senzor koji meri glikemije i konačno sam našao flaster koji može da ga drži da se ne odlepi sa kože. To mi je puno olakšalo trčanje jer sam opušteniji kada znam kolike su mi vrednosti a one su skoro čitavu trku bile u rasponu od 8-12 mmol-a. Također smo uradili jedan mali eksperiment u kome smo merili vrednosti HbA1C dan pre maratona i par sati nakon maratona. Vrednost ovog hemoglobina pokazuje tromesečni prosek kretanja glikemija i po toj teoriji ne bi smeo da se menja za samo jedan nepuni dan, ali jeste, promenio se i na neki način se pokazuje koliko je fizička aktivnost bitna u životu jednog dijabetičara. I što je interesantno, merili smo vrednost i Tanji koja je zdrava i kod nje se jedino povećala ta vrednost..veoma interesantno.

Sjajan vikend u Sloveniji, sjajni ljudi oko mene, pozitivna energija gde god da se okreneš, ”prošetali smo” dijabetes još jednom svih 42 km i pokazali mu ko je gazda a ko ”cucek”.

Sledeći Maraton Plavi Krug oko Ade 11-og novembra na Adi Ciganliji u Beogradu. Dođite da nas podržite u što većem broju!!!

2 Comments

  1. Lep članak. Lep doživljaj i lepo iskustvo. Sneg i mraz su već zaboravljeni. Zar ne?

  2. Brane kod nas već 20 stepeni najavljeno za vikend :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2016 POBEDI DIJABETES

Theme by Anders NorenUp ↑