POBEDI DIJABETES

Dijabetes i maraton

Da li znate šta jedete(2)?

untitled.jpg

Nastavak priče o smeću od hrane kojom se hranimo danas..

Često čujem na TV i u svakodnevnim raspravama na temu zdrave hrane priču o tome kako su i naši roditelji jeli sve i nisu ništa birali i bili su zdraviji i da tako trebamo isto i mi da radimo.

Moj otac je rođen 1936 i u par navrata pričao sam sa njim kako se nekad jelo, ovo nije jedini primer na koji sam našao a svi su slični. Kad je on bio dete centar kuće je bilo ognjište a ne Televizor kao što je to sad kod većine. Oni su kao i većina porodica u Dalmaciji bili siromašni-hrane nije bilo u izobilju. Većinom se jela bezmesna hrana jer je meso bilo luksuz koji se upotrebljavao u veoma malim količinama, na slavama i kad su dolazili bitni gosti. Jednom mi je pričao da su za ručak znali imati samo zelenu salatu. Pasulj, kupus i slična jela su se pravila bez mesa, čak je i maslinovo ulje bilo luksuz. Jeli su jako malo, onoliko koliko je bilo. Mesne prerađevine su sami pravili, čuveni dalmatinski pršut se jeo samo u posebnim situacijama. Moglo bi se reći da im je ishrana bila gotovo vegetarijanska.

Ono što je bitno jeste da nije bilo procesirane industrijske hrane-salama, pašteta, margarina, sterilizovanog mleka.. Mleko koje su pili dobijeno je od zdravih krava koje su pasle travu i koje nisu dobijale antibiotike. Kokoši su jele šta su našle i ta jaja su bila mnogo kvalitetnija od ovih danas. Nije bilo Activ, Fit, Slim i ostalih jogurta već domaće kiselo mleko. Hleb se pravio od integralnog brašna, često od kukuruznog. Nisu jeli paradajz u sred zime i šljive u sred leta.

Bilo je manje stresa, ljudi su se više kretali, ranije išli da spavaju-usporedite dan proveden u radu u bašti ili na Novom Beogradu-neuporedivo.. Televizija ih nije zaglupljivala a deca su se više družila i bila veselija.

Danas su police supermaketa prepune procesirane hrane koja je u toku prerade totalno obezvređena i dodate su joj mnoge nezdrave stvari.   Danas se mleko sterilizira da bi duže trajalo, mesne prerađevine se prave od najgorih ostataka mesa a o dodacima u njima ne smem ni da govorim. Ta hrana ne može nikako da se usporedi sa ovom današnjom.

Evo vam jedan primer;

Hleb bi trebalo da se sastoji od najviše četiri sastojka-brašna, vode, kvasca(može a ne mora) i soli. I to je hleb koji moja supruga pravi za našu porodicu, slika dole;

hleb-005res.jpg

Hleb koji danas kupujete u prodavnicama se sastoji od sledećeg;

hleb-002res.jpg

Da li u njihovom sastavu ima neke razlike? Jel vam padne napamet da nekad pročitate od čega se sve pravi hleb danas, a da ne kažem da za pola stvari i neznamo šta su. Dodaću samo i to da su naši predaci pekli hleb u pećima na drva, vrlo bitna stvar. Energija vatre i energija naizmenične struje nije isto!!

Mislim da iz ove kratke priče zaključujete koje su razlike nastale danas i kakvo smeće danas jedemo!

2 Comments

  1. Bojim se da pomislim da li nas i nesvesno truju hemikalijama koje ne napišu u deklaracijama…
    Sve što ima E-xxx … znači E-skiviraj!
    Posebno zaslađivače, konzervanse i boje…

  2. Gospodine Ninoslave,
    Slažem se da je današnja, industrijska, hrana često samo lepo upakovana, ali, nije zdrava. Prepuna je emulgatora – veštačkih boja, zaslađivača i slično.
    Ali, što se hlba tiče niste sasvim upravu. Recimo, tačno je da su peciva “produžene svežine” prepuna hemijskih dodataka radi produženja svežine. Ipak, ne znači da je svaka hemija toliko opasana po zdravlje. Što se hleba tiče nije svaka vrsta ista. Radio sam kao šef smene (administracija) u pekari, pa sam često prolazio kroz proizvodnju i relativno sam upoznat sa recepturom za pravljenja hleba i peciva. Uglavnom je korišćeno sve što ste naveli, nije bilo hemije, dakle samo – “…brašna, vode, kvasca(može a ne mora) i soli…”. Jedino se mešalo brašno (crno, beli, intefralno), kod nekih vrsta hleba.
    Međutim, po preporuci nutricionista najbolje je jesti – polubeli hleb, raženi ili kukuruzni. Koliko sam upoznat kod nas nema, ili je vrlo retko naći, pravi crni hleb.
    Puno pozdrava i sve najbolje!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2014 POBEDI DIJABETES

Theme by Anders NorenUp ↑